La Residencia del Cap de l’eau

Oujda is een authentiek Marokkaanse stad in het noordoosten van Marokko. Het is de hoofdstad van de regio “oriental” en word “de bruid van het oosten” genoemd. Het is de op zeven na grootste stad van heel het land en ligt ongeveer vijftien kilometer ten westen van de Algerijnse grens met ongeveer een uur rijden vanuit Cap de l’eau. De stad heeft een half miljoen inwoners en is een belangrijk spoorwegknooppunt met een grote landbouwmarkt. Tevens ligt er nabij de stad een internationale luchthaven, namelijk “Angads airport”, welke recentelijk is verbouwd tot de op één na grootste luchthaven van Marokko..

De stad is in 994 gesticht door Ziri ibn Atiyya. Ibn Atiyya vond het westelijk gelegen Fez niet geschikt als hoofdstad en besloot een nieuwe te bouwen, namelijk Oujda. Oujda was dus in de periode van 994 tot 997 de hoofdstad van zijn Marokkaanse rijk. In 1297 werd de stad door de Mariniyun herbouwd en als basis gebruikt voor de verovering van het huidige Algerije. De sultan Abu Yaqub bouwde er een paleis, een citadel en een nieuwe moskee (de Jamaa Lakbir, dat nog steeds staat en als oudste moskee van Oujda geldt). Het was in deze periode dat de stad enige mate van strategisch belang kreeg, als gevolg van haar ligging tussen de twee staten. In 1859 werd Oujda veroverd door de Fransen. Momenteel is Oujda de 8e grootste stad van Marokko. .

Waaraan u Oujda kunt herkennen als zijnde een authentiek Marokkaanse stad, is omdat het net als Fez zowel oude als moderne stadsdelen kent. In de oude stadsdeel vind u het typisch Marokkaans straatbeeld en proeft u de echte Marokkaanse sfeer. Dit komt vooral door de smalle straten en markten die u daar vindt met o.a. verschillende specerijen, traditionele kleding en ambachtswerk. In de nieuwe stadsgedeelte vind u de brede straten en autowegen, grote pleinen en vele moskeeën. Oujda staat ook bekend als de stad met ’s werelds meeste moskeeën. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:
- De médina: de oude binnenstad van Oujda. Hier bevinden zich onder andere de oude markt van Oujda en de Grote Moskee van Oujda (Jamaa Lakbir daterend uit 1297).
- Bab Sidi Abdel Wahab en Bab Al-Gharbi: twee historische poorten naar de oude binnenstad.
- Sidi Yahya: een oase aan de rand van de stad.
- Sidi Maafa: een bosgebied aan de rand van de stad.
- Place 16 Août en Place 9 Juillet: twee pleinen in de hoofdstraat van Oujda.

Al met al is Oujda een van de grootste steden in Marokko met veel bezienswaardigheden. Mocht u vanuit Cap de l’eau de drukte op willen zoeken en een stad met veel geschiedenis bekijken, dan is Oujda wel zeker een aanrader dat ook meteen in de buurt is.