La Residencia del Cap de l’eau

Berkane (ook wel mandarijnstad genoemd) is een stad nabij Oujda, vlakbij de Rif, niet ver van de grens met Algerije en de Middellandse Zee. De stad is niet ver verwijderd van Cap de l’eau, namelijk op een afstand van slechts 30 km.

Berkane heeft haar naam te danken aan Sidi Ahmed Aberkane (een vrome man uit de 19e eeuw). De stad is naar hem vernoemd. Het woord “Berkane” betekent "zwart" in het Berbers. Berkane is nog een redelijk jonge stad, pas in de periode van het Franse protectoraat is deze stad opgericht. Dit is nog merkbaar aan het straatbeeld van Berkane, want u vind er een fabriek en een kerk. In Berkane staan ook veel markten, waarvan de bekendste Souq Al-Masirah is. Deze markt wordt in de volksmond ook wel 'Jotia' genoemd, een grote overdekte markt niet ver weg van de hoofdstraat. Hier kunnen onder andere traditionele Marokkaanse jurken worden genaaid en heerlijk verse sinaasappelsap genuttigd worden, waar Berkane bekend om staat. Het laatste komt ook tot uiting in de vorm van een standbeeld bij de grote rotonde van Berkane in de vorm van een sinaasappel.

Waar Berkane internationale erkenning voor krijgt, zijn haar citrusvruchten, Berkane wordt daarom ook wel de hoofdstad van de citrusvruchten genoemd. Een andere bekende vrucht die hier te verkrijgen is, is de Japanse Mispel, deze is alleen te verkrijgen in de maand mei. Daarnaast is er veel werk te vinden in de landbouwsector, omdat de grond er erg vruchtbaar is. In 2010 was alleen al de landbouw van Berkane verantwoordelijk voor ruim een vijfde van het Marokkaanse nationaal product. Dit laat dan ook zien hoe belangrijk de stad is voor Marokko.

Wilt u een stad bezoeken met internationale erkenning? Dan is Berkane welzeker een aanrader en niet ver van Cap de l’eau.